Suprotno mišljenju da je najveći broj zaraženih hepatitisom C među zavisnicima, epidemiološki podaci pokazuju upravo suprotno. Najveći procenat zaražen je transfuzijom (27%), hirurškim dijagnostičkim procedurama (13%) što ukazuje na to da je čak 40% bolesnika virusom hepatitisa C  zaraženo u medicinskim ustanovama.

Na drugom mestu su pacijenti čiji rizik prenosa nije jasan (najverovatnije sekusalni prenos) i iznosi 30%, zdravstvenih radnika je 3%..Udeo zaraženih bolesnika koji pripadaju kategoriji zavisnika je 27% (isti kao i onih koji su primali transfuzije krvi i krvnih derivata).

Hepatitis C je ozbiljna virusna bolest. Prevalenca hepatitis C virusne infekcije u Srbiji se procenjuje na oko 1,13%, što znači da je oko 80.000 ljudi u Srbiji inficirano hepatitis C virusom (HCV).

Hronični hepatitis C razvija se u >80% zaraženih i progredira u cirozu kod 20% bolesnika. HCV i njegove posledice povećavaju rizik razvoja karcinoma jetre koji se javlja kod >5% bolesnika. 15% transplantacija jetre uzrokovano je HCV-om. Dominantan genotip u Srbiji je genotip 1 kojeg ima 68% pacijenata.

Vakcina protiv HCV-a ne postoji, ali lečenje smanjuje mogućnost zaraze u opštoj populaciji.

U ovom ternutku jedina dostupna terapija za lečenje HCV-a u Srbiji je terapija pegilovanim interferonom, tzv dvojna terapija koju nove Europske smernice za lečenje više ne preporučuju!

Nove EASL Evropske smernice i preporuke za lečenje HCV -a (septembar 2016) donele su značajne promene u lečenju i otvorile vrata novim delotvornijim terapijama kojima se po prvi put mogućnost izlječenja od ovog opasnog virusa povećava i do 100%. Za lečenje HCV infekcije Genotip 1 više se ne primenjuju režimi zasnovani na interferonu. Interferon terapija više nije preporuka, dok terapija bez interferona (interferon free) predstavlja prvu liniju lečenja.